Over het belang van versnellingsbak olie verversen

Het belang van versnellingsbak olie verversen

Dat je je motorolie eens in de zoveel tijd moet bijvullen, dat weet je misschien wel. Maar wat weet je over de versnellingsbak olie? Te weinig versnellingsbakolie kan leiden tot verhoogde wrijving, overmatige slijtage, moeizamer schakelen en uiteindelijk tot ernstige schade aan de versnellingsbak. Daarom is het cruciaal om de versnellingsbak olie volgens de aanbevelingen van de fabrikant te verversen, om zo de levensduur van je auto te verlengen en dure reparaties te voorkomen. In deze blog vertellen we je alles over het belang van het verversen van de versnellingsbak olie. Lees snel verder.  

De rol van versnellingsbakolie

Versnellingsbakolie speelt een cruciale rol in het functioneren van je voertuig. Het smeert niet alleen de bewegende delen om soepele schakelovergangen te garanderen, maar het helpt ook om de versnellingsbak koel te houden. Bovendien beschermt de olie de versnellingsbak tegen roest en corrosie verder helpt het om vuil en metaalschilfers af te voeren. Een goede kwaliteit versnellingsbakolie zal ook helpen om de afdichtingen in goede staat te houden en lekkage te voorkomen.  

Versnellingsbakolie verliest na verloop van tijd zijn effectiviteit, wat een belangrijke reden is voor regelmatig onderhoud. Extreme bedrijfsomstandigheden kunnen de kwaliteit en werking van de olie aantasten. Daarnaast kan er door lekkage geleidelijk olieverlies plaatsvinden, wat minder snel wordt gedetecteerd dan motorolielekkage. Omdat dit niet direct op het dashboard wordt aangegeven, is het essentieel om hier aandacht aan te besteden.  

  • Handgeschakelde versnellingsbak: elke 80.000 tot 100.000 kilometer of na 5 jaar.  
  • Halfautomatische versnellingsbakken om de 60.000 kilometer vervangen. 
  • Automatische versnellingsbakken: de intervallen variëren aanzienlijk, van 30.000 tot 150.000 km.  

Het is cruciaal om de specifieke vervangingsintervallen in de gebruikshandleiding van je voertuig te raadplegen voor het optimale onderhoud. 

 

Symptomen van te weinig versnellingsbak olie

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een laag niveau van versnellingsbakolie. Enkele veelvoorkomende tekenen zijn moeilijkheden met schakelen, ongewone geluiden zoals knarsen en een brandende geur die wijst op oververhitting. Als je versnellingsbak lekt, zul je wellicht ook olievlekken onder je auto opmerken. Een ander teken kan zijn dat je auto ‘aarzelt’ of vertraagt bij het wisselen van versnellingen in geval van een automatische versnellingsbak. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en je auto zo snel mogelijk te laten controleren om verdere schade te voorkomen. 

De symptomen op een rijtje:  

  • Schakelproblemen: Als je merkt dat je auto moeite heeft met schakelen, of als het schakelen ruw aanvoelt, kan dit een teken zijn van onvoldoende smering. 
  • Vreemde geluiden: Hoor je een gierend of brommend geluid, vooral bij constante snelheid? Dit kan wijzen op een laag oliepeil. 
  • Oververhitting: De versnellingsbak kan oververhit raken door onvoldoende olie, wat leidt tot ernstige schade. 
  • Olielekken: Controleer regelmatig onder je auto op tekenen van lekkage. 

Versnellingsbakolie bijvullen

Het bijvullen van je versnellingsbakolie is een taak die je zelf zou kunnen uitvoeren, maar het vereist aandacht voor detail. Zorg er eerst voor dat je de juiste type olie gebruikt zoals gespecificeerd door je voertuigfabrikant. Om de olie bij te vullen, zoek je de vuldop van de versnellingsbak, die vaak bovenop of aan de zijkant van de versnellingsbak zit. Voordat je bijvult, controleer je het huidige oliepeil met de peilstok indien aanwezig. Als het peil laag is, voeg dan geleidelijk nieuwe olie toe, zonder over te vullen. Controleer na het bijvullen opnieuw het peil.  

Als je twijfelt, of als er sprake is van een lek, is het raadzaam om een professional te raadplegen voor advies of hulp. 

Welke versnellingsbakolie heb je nodig? 

Bij het kiezen van versnellingsbakolie is het cruciaal om te weten dat deze aanzienlijk verschilt van motorolie. Het is belangrijk om geen standaard motorolie met specificaties zoals 5W-30 te gebruiken voor je versnellingsbak. Versnellingsbakolie volgt een andere set internationale normen, waarbij in moderne auto’s vooral de varianten GL-3 tot GL-5 relevant zijn. Het gebruik van de verkeerde versnellingsbakolie kan ernstige schade veroorzaken, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de juiste olie voor jouw auto.  

Let op: als GL-5 olie wordt aanbevolen, is het niet verstandig om een lagere specificatie zoals GL-3 of GL-4 te kiezen, omdat dit kan leiden tot verhoogde slijtage. Omgekeerd kan het kiezen van GL-5 olie voor een versnellingsbak die geschikt is voor GL-3 of GL-4 leiden tot schade aan de versnellingsbak.  

 

Versnellingsbakolie van Motul

De olie in de versnellingsbak zorgt voor de nodige smering en koeling van de bewegende onderdelen. Zonder regelmatig onderhoud kan de olie zijn viscositeit verliezen, waardoor de smerende eigenschappen verminderen. Versnellingsbakolie van Motul, bekend om zijn hoogwaardige prestaties, helpt deze problemen te voorkomen door zijn geavanceerde formule die speciaal is ontworpen om de olie onder extreme omstandigheden stabiel te houden. Dit zorgt voor betrouwbare smering en bescherming van de versnellingsbak over een langere periode. 

Veelgestelde vragen

Nee, versnellingsbakolie en motorolie zijn niet hetzelfde. Versnellingsbakolie is specifiek ontworpen voor de smering en bescherming van de versnellingsbakcomponenten, terwijl motorolie is bedoeld om de motor te smeren en te beschermen. Beide oliën hebben verschillende viscositeiten en additieven die zijn afgestemd op hun specifieke functies in het voertuig.

De hoeveelheid versnellingsbakolie die nodig is, kan variëren en hangt af van het specifieke model en type versnellingsbak. Voor de meeste personenauto’s ligt dit tussen 2 en 15 liter. Het is altijd belangrijk om het model van je voertuig te raadplegen voor de exacte specificaties en om het juiste type versnellingsbakolie te gebruiken. 

Ja, het gebruik van de verkeerde versnellingsbakolie kan zeker schade aan je auto veroorzaken. Onjuiste olie kan leiden tot onvoldoende smering, overmatige slijtage en in sommige gevallen zelfs tot defecten in de versnellingsbak. Het is essentieel om de specifieke olie te gebruiken die door de fabrikant van je voertuig wordt aanbevolen. 

Als je te veel versnellingsbakolie in je auto doet, kan dit leiden tot verhoogde druk in de versnellingsbak, wat olielekken en beschadiging van afdichtingen kan veroorzaken. Dit kan ook schuimvorming van de olie veroorzaken, waardoor de smerende eigenschappen verminderen en de kans op oververhitting en slijtage van de versnellingsbak toeneemt.  

Als je te veel versnellingsbakolie in je auto hebt gedaan, is het belangrijk om dit teveel te verwijderen om schade te voorkomen. Dit kan je doen door de aftapplug van de versnellingsbak te openen en de overtollige olie af te tappen tot het juiste niveau is bereikt. Dit vereist vaak dat de auto op een vlakke ondergrond staat en soms moet je hiervoor de auto opkrikken voor toegang tot de onderkant. Het is cruciaal om dit zorgvuldig en veilig te doen, of om een professional in te schakelen.