Oliegids

Wat is de rol van motorolie?

Er is veel keuze op het gebied van motorolie voor jouw auto. Het kiezen van de geschiktste olie kan een ingewikkelde klus lijken, maar dit hoeft niet zo te zijn. Welke motorolie geschikt is, vind je via de Motul Oil Selector.

De verschillende onderdelen van de motor zijn sterk en duurzaam, maar ze hebben wel tijd en aandacht nodig. Een gebrek aan smering kan leiden tot overmatige wrijving, extra slijtage en kan leiden tot vroegtijdige schade aan de motor.

Naast het smeren van de bewegende delen van de motor, werkt motorolie ook als een middel om vervuiling die ontstaat door de verbranding te absorberen. De kans op afzettingen in de motor wordt daardoor sterk verminderd. Hierdoor zal de motor inwendig minder slijtage ervaren en dus minder snel schade oplopen.

Als je dus niet de juiste olie kiest, kan dit nadelige gevolgen hebben voor het functioneren van de motor. De juiste olie zorgt niet alleen voor een goede smering, maar heeft ook een positief effect op het brandstofverbruik en de uitstoot. Daarom is het kiezen van de juiste olie voor jouw voertuig van cruciaal belang voor de duurzaamheid, efficiëntie en levensduur van je motor.

Welke soorten motorolie er zijn

Er zijn veel verschillende soorten motorolie beschikbaar, maar het type olie dat je nodig hebt, vind je terug in de Motul Oil Selector en hangt sterk af van het merk en model van je auto. Daarnaast zul je een andere motorolie moeten kiezen als je de auto gaat tunen, gaat gebruiken op circuits of op een andere manier dan normaal gebruik. Voor deze omstandigheden heeft Motul een vernieuwde 300V lijn op de markt gebracht. Ook voor hybride auto’s heeft Motul een speciale lijn.

De volgende soorten olie zijn op de markt aanwezig:

Monograde olie

Monograde olie is een olie die vooral geschikt is voor classic cars/oldtimers en heeft altijd een vaste viscositeit. Hierdoor zul je wanneer het vriest andere olie moeten gebruiken dan wanneer het een zomerse dag is. Monograde olie is te herkennen aan het feit dat er maar één getal staat, bijvoorbeeld SAE80 of SAE90. Monograde olie wordt vaak gebruikt bij stationaire motoren of bij oldtimers die minder blootgesteld worden aan temperatuurschommelingen. Wil je meer weten over oldtimer olie? Lees dan hier ons artikel met alle informatie die je nodig hebt over oldtimers en olie. 

Multigrade olie

Multigrade olie is vandaag de dag de meest gebruikte olie variant. Dit is olie die het hele jaar door bij verschillende weersomstandigheden te gebruiken is. De olie is te herkennen aan de twee waardes die aan beide kanten van de W in de viscositeitsklassering (bv. 10W40).

Minerale olie

Minerale olie is olie die rechtstreeks vanuit een raffinage komt, gemaakt van ruwe aardolie. Om deze ruwe aardolie om te zetten in smeerolie wordt deze verhit tot een temperatuur van ongeveer 350 graden. Aan deze verhitte olie worden additieven toegevoegd om de eigenschappen van het eindproduct te verbeteren.

Synthetische olie

Synthetische olie wordt op chemische manier gemaakt in een laboratorium of fabriek, de synthetische olie is een product van verschillende complexe chemische transformaties. Bij de productie van synthetische olie worden additieven toegevoegd, die ervoor zorgen dat de olie nog beter zijn werk kan doen.

Waarom moet je motorolie vervangen?

Het is erg belangrijk om het oliepeil van je auto in de gaten te houden, vooral als je dagelijks of juist bijna nooit met je auto rijdt. Wanneer de motorolie niet op tijd vervangen wordt, is de kans dat er black sludge (olieachtige slib) ontstaat groot, waardoor de motor minder efficiënt werkt of in ergere gevallen er zelfs mee kan stoppen. Olie die te lang in de auto zit kan dus flinke schade bij de motor aanrichten, wat leidt tot dure reparaties.

Hoe vaak moet je olie vervangen?

Hoe langer het voertuig rijdt zonder de olie te verversen, hoe viezer en minder effectief de olie nog zal zijn. Voor het beste interval raadpleeg je het handboek van je auto en houd je je aan de voorgestelde verversingstermijn van de fabrikant en/of het garagebedrijf. Dit kan variëren al naar gelang de intensiteit van het gebruik van het voertuig. Is dit geen optie dan is de Motul Oil Selector een handige leidraad. Sportwagens hebben vaak frequentere olie verversingen nodig, vooral door hun intensieve gebruik.

Welke soort olie moet je kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten motorolie op de markt verkrijgbaar. Het gebruik van de juiste olie zorgt ervoor dat je voertuig de beste prestaties, betrouwbaarheid en bescherming biedt. Weet je niet zeker welke olie bij de auto past? Via de Motul Oil Selector kun je op basis van je kenteken achterhalen welke motorolie het beste is voor je auto. Door de kennis en ervaring van de specialisten van Olieservice Zuid, geven we nogal eens een afwijkend advies. Dat heeft vaak te maken met de gebruiksomstandigheden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je garage of met een van onze adviseurs.

Veelgestelde vragen over motorolie

Het oliepeil van de motor moet altijd kloppen, omdat zowel te weinig als te veel olie behoorlijk wat schade kan aanrichten bij de motor. Als er te veel olie wordt bijgevuld, dan kan er vloeistofslag en overmatig olieverbruik ontstaan. De kans op olielekkage is dan erg groot.Raadpleeg echter altijd de handleiding van je auto en een professionele monteur voor specifieke richtlijnen.

Een te laag oliepeil kan ernstige schade bij de motor aanrichten. Bij een laag oliepeil krijgt de olie een hogere thermische belasting, waardoor deze zal indikken en er black sludge kan ontstaan. Daarnaast zal er te weinig smering in de cilinderkop aanwezig zijn met alle gevolgen van dien.

In principe is olie bruikbaar zolang de fles verzegeld is, op een koele en droge plaats bewaard wordt en er geen vuil of water is de flessen is gekomen. We raden echter wel aan om flessen die ouder zijn dan 5 jaar niet meer te gebruiken.

Normaal gesproken zijn de motor en de versnellingsbak van elkaar gescheiden als het gaat om smering. Zowel op basis van de viscositeit als de gebruikte additieven, zijn er andere waardes waardoor hiervoor niet hetzelfde product gebruikt kan worden. Bij enkele oude auto’s kunnen er uitzonderingen zijn, waar de motorolie zowel de motor als de versnellingsbak tegelijkertijd smeert. Wil je dit zeker weten? Controleer dan altijd het instructieboekje of kijk op de Oil Selector.