Motul, al 170 jaar pionier in olie en smeermiddelen

De oprichting van Motul

Het verhaal van Motul begint midden in de industriële revolutie, in 1853. Terwijl de wereld in een razend tempo mechaniseerde kwamen een aantal slimme Franse en Amerikaanse ingenieurs bij elkaar om in te spelen op de nieuw ontstane vraag naar olie. Al vanaf het begin richtte Motul zich op baanbrekende toepassingen van de zo gewilde smeermiddelen. Met voortschrijdend inzicht speelden de grondleggers van Motul in op een toekomst die bepaald zou worden door verbrandingsmotoren.

Multigrade, een baanbrekende uitvinding

In de twintigste eeuw kwam Motul met een aantal ingenieuze uitvindingen die vooral de competitieve racewereld op zijn kop zette. Het bedrijf verzamelde kennis door niet alleen in verbinding te staan met olieproducenten maar ook met praktische grootgebruikers zoals monteurs en coureurs. In 1953 kwam Motul met de eerste multigrade olie voor de Europese markt. Multigrade was destijds een baanbrekende uitvinding omdat olie nu door het hele jaar en onder verschillende temperaturen gebruikt kon worden. Deze uitvinding is inmiddels de standaard geworden. Motul heeft zich daardoor al 70 jaar geleden bewezen aan de concurrentie als een echte innovator. Daarmee is het bedrijf een bijzondere autoriteit op de markt geworden.

Innovatie binnenshuis

Met behulp van een eigen productieplatform, een laboratorium en verregaande interactie met alle branches van het productieproces kwam het bedrijf in 1966 met een baanbrekende half-synthetische olie, de Century 2100. Deze uitvinding gooide wederom hoge ogen in de auto-industrie en betekende een nieuwe stap richting de toekomst van de synthetische olie die tegenwoordig de standaard is geworden.

Band met het wereldwijde racecircuit

Met deze nieuwe olieformule wist Motul in de jaren zeventig verschillende prijswinnende races mede mogelijk te maken. Hierdoor kwam het bedrijf in 1971 met de Motul 300V, de eerste volledig synthetische olie op de wereldwijde markt. Vanaf de jaren zeventig kon Motul niet meer ontbreken als sponsor en bijdrager aan vele wereldberoemde races zoals de MotoGP, de 24 uur van Le Mans en de Dakar Rally. In 1977 won de Japanse motorcoureur Takazumi Katayama het wereldkampioenschap motorracen met een Yamaha 350. Achter hem stond het team en de techniek van Motul.

Synthetische olie voor elke industrie

De overwinningen op het racecircuit werden mogelijk gemaakt door de synthetische oliën van Motul. Synthetische olie is bijzonder geschikt voor grote temperatuurverschillen en geven een betere chemische stabiliteit. Daarnaast behoudt de synthetische samenstelling een deel van de verloren olie die bij gewone aardolie verdampt door de verbranding. Synthetische olie zorgt doorgaans voor een langere levensduur van de motor en kan zelfs de brandstofefficiëntie verbeteren. Deze techniek werd overgedragen naar veel andere sectoren zoals landbouwmachines, fabrieksmotoren en de scheepvaart.

Hoge kwaliteit leverancier met een heldere toekomstvisie

De toonaangevende uitvindingen van Motul geven Olieservice Zuid het ondubbelzinnige vertrouwen om hun producten te gebruiken voor de optimale smering van uw verbrandingsmotoren. Wij hebben onze specialistische kennis van motorolie kunnen behouden door onze samenwerking met Motul.

Naast hoge kwaliteit synthetische producten heeft Motul het assortiment voor de bestuurder uitgebreid met onder andere het reinigingsmiddel Motul BioClean of de schoonmaakartikelen van de Motul Car Care. Bestuurders met een oldtimer kunnen het beste kiezen voor de oude vertrouwde formule van Motul, Motul Classic. Motul levert ook smeermiddelen voor zware industriële machines. Motul Tech is het juiste product voor onder andere de mechanische industrie, de cement- en betonindustrie, de metaalindustrie, de plasticproductie en de voedselindustrie. Ben je benieuwd naar wat voor soort olie jouw auto het beste kan gebruiken? Maak dan gebruik van de Motul Oil Selector.

Meer weten?

Wil je meer weten over de manier waarop Olieservice Zuid en Rapid Specialty jou en je bedrijf verder kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, we staan je graag te woord.