Olie verversen? Reinig altijd eerst de motor inwendig!

Olie verversen is een dagelijkse bezigheid in elke garage. Dat is natuurlijk ook geen wonder want olie is een belangrijk smeer- en koelmiddel voor verschillende onderdelen in de auto. Denk alleen al aan de motor en de versnellingsbak. Voor een lange levensduur van de motor is het regelmatig verversen van de olie essentieel. Maar een stap die regelmatig wordt overgeslagen, is het inwendig reinigen van de motor. Wat zijn de gevolgen van het niet inwendig reinigen voor de olie en de motor? Hoe moet de motor dan gereinigd worden? In deze blog leggen we je het haarfijn uit.

De motor inwendig reinigen voor optimaal resultaat

Nieuwe olie, hoe goed de kwaliteit ook is, zal nooit optimaal presteren als het direct vervuild wordt door de motor. Het is enorm zonde als er gebruik wordt gemaakt van goede olie en deze niet volledig tot zijn recht kan komen vanwege inwendige vervuiling in de motor. Maar dat betekent wel dat het aftappen van de oude olie en het vullen met nieuwe olie niet voldoende is.

De gevolgen van olie verversen in een vervuilde motor

Zodra de nieuwe olie zich vermengt met de vervuiling die achterblijft na het aftappen van de oude olie, zal de nieuwe olie sneller vervuilen en neemt de beschermende werking van de olie af. Hierdoor zal de olie vaker ververst moet worden. Als er niets gedaan wordt met de vervuiling, dan zal dit verdere gevolgen hebben. Denk hierbij aan een verhoogde slijtage van de distributieketting, het dichtslibben van de olieschraapveren en vervuilde filters.

Een motorolie analyse tegen motorproblemen

Een motorolie analyse kan worden ingezet om de staat van de motorolie vast te stellen. Met onze geavanceerde apparatuur kan de ‘gezondheid’ van de motorolie worden bepaald. Er wordt dan ook bekeken of er sprake is van verontreiniging in de olie en/of de motorolie toe is aan verversing. Daarnaast kunnen we met de motorolie analyse en een endoscopisch onderzoek een nauwkeurige schatting maken van de inwendige staat van de motor.

Wil je een motorolie analyse laten uitvoeren, of heb je nog verdere vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Motor inwendig reinigen doe je zo!

Met de juiste producten wordt het inwendig reinigen van de motor een simpele klus. De Engine Cleaner van Rapid Specialty is een additief om motorvervuiling tegen te gaan. Met deze cleaner worden motorproblemen adequaat aangepakt doordat de motor inwendig écht goed reinigt. Verschillende delen van de motor zoals bijvoorbeeld de olieschraapveren kunnen slechtere prestaties gaan leveren door black- en white sludge en ingedikte olie. Dankzij de Engine Cleaner van Rapid Specialty worden deze verontreinigingen geëlimineerd. Door het additief toe te voegen aan de oude motorolie voordat deze afgetapt wordt, reinigt de motor zichzelf inwendig en kan de nieuwe olie in een schone motor worden gegoten.

De beste olie in de schoonste motor

Door onze samenwerking met Rapid Specialty bieden wij een totaaloplossing. Van het vinden van de juiste olie voor je auto tot aan producten voor het inwendig reinigen van de motor. Hierdoor kunnen we de best mogelijke service bieden.

Hoe vaak motorolie ververst moet worden, is afhankelijk van verschillende factoren. De hoeveelheid kilometers die per jaar gereden worden is daar één van. Doorgaan wordt geadviseerd om na iedere 10.000 tot 15.000 kilometer de motorolie te vervangen. Wordt er niet zoveel met de auto gereden, dan is het raadzaam om de olie na een jaar te vervangen. Rijd je vaak korte afstanden met de auto, dan komt de olie niet goed op temperatuur waardoor de kwaliteit van de motorolie afneemt en het oliefilter sneller vies wordt. Het verversingsinterval zal in dit geval korter zijn.

Motorolie moet worden ververst wanneer er te weinig olie aanwezig is of wanneer de kwaliteit van de olie niet meer voldoende is. Om te controleren of er nog voldoende olie aanwezig is, kun je de oliestand meten. Vaak geeft de auto ook een melding als er te weinig olie aanwezig is. De kwaliteit van de motorolie neemt na verloop van tijd af. Factoren als weinig kilometers rijden of vaak korte afstanden rijden, hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de olie. Als de kwaliteit van de olie niet meer voldoende is, zal deze ververst moeten worden.

Vaak wordt er gezegd dat de automatische versnellingsbak ‘filled for life is’. Toch is het voor een langdurig leven van de versnellingsbak wel belangrijk dat de olie wordt ververst. Zodra de versnellingsbak slecht schakelgedrag vertoont, is het eigenlijk al te laat. Opgehoopt vuil en water zorgen ervoor dat de kwaliteit van de olie achteruitgaat waardoor de smerende werking afneemt. Omdat de problemen pas optreden op het moment dat het eigenlijk al te laat is, is het belangrijk om de versnellingsbak olie preventief te laten verversen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de manier waarop Olieservice Zuid en Rapid Specialty jou en je bedrijf verder kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, we staan je graag te woord.