Wat houdt de viscositeit van motorolie in?

Wat houdt de viscositeit van motorolie in?

Kies je voor 5W-30, 15W-40 of 10W-40? Het is niet altijd makkelijk om te begrijpen wat deze indicaties betekenen als je een fles motorolie koopt. Deze cijfers staan voor de viscositeitsgraad van de olie. Maar wat houdt de term viscositeit van de motorolie nu precies in?

De viscositeit van de motorolie is simpel gezegd de dikte van de motorolie in warme en koude toestand van de motor. Hoe hoger het cijfer, hoe dikker de olie is. Wat houdt het dan in als iemand motorolie 10W-40 voorschrijft? Het eerste cijfer is de viscositeit van de olie bij lage temperatuur, vaak is dit 0, 5, 10, 15 of 20. Hoe lager dit cijfer is, hoe dunner de olie is bij lage temperaturen en hoe makkelijker de motor opstart als deze koud is. Het tweede cijfer is de viscositeit van de olie tijdens warme toestand. Vaak is dit 20, 30, 40 of 50. Hoe hoger dit getal is, hoe dikker de olie is bij een warme motor en hoe beter deze gesmeerd blijft.

Fabrikanten van motoren schrijven de viscositeit van de motorolie voor. Ze schrijven voor diverse uitvoeringen van motoren een andere viscositeit voor, bijvoorbeeld een motorolie 0W-20. Dit is een vrij dunne motorolie. Of een motorolie 20W-40. Dit is een hele dikke motorolie. Zo zijn er veel verschillende soorten motorolie te verkrijgen. Daarnaast geeft de viscositeit ook aan of het een minerale motorolie, semi- of half synthetische motorolie of een volledig synthetische motorolie is.

Doordat er zowel synthetische motorolie als minerale motorolie is, denken veel mensen dat het geen probleem is om deze twee soorten motorolie door elkaar heen te gebruiken. Het samenstellen van de motorolie doet de fabrikant en gebeurt tijdens het ontwikkelen van de motorolie. Het wordt dan ook ten strengste afgeraden om twee verschillende soorten motorolie met elkaar te mengen, omdat het niet bekend is hoe de twee soorten olie op elkaar reageren. Wil je toch wisselen naar een andere viscositeit, bijvoorbeeld van een 10W-40 motorolie naar een 5W-30 motorolie? Dan is het nodig om eerst alle oude olie af te tappen voordat je de nieuwe olie gebruikt.

Wat betekent de W in de viscositeitsgraad?

Net zoals bij monograde oliën betekent de W winter. Het cijfer voor de W staat voor de winterviscositeitsklasse. Het staat voor het vermogen van de motor om op te starten, gericht op de lage temperaturen. Hoe kleiner dit getal, hoe makkelijker het is om de motor in koude temperaturen te starten.

De waarde na de W staat voor de viscositeitsklasse van de motorolie bij hoge temperaturen. Een hoog getal op deze plek betekent een zo goed mogelijke bescherming en afdichting voor je motor en alle onderdelen. Een minder hoog getal is juist weer effectiever in het verminderen van wrijving tussen de hete delen, en maakt brandstofbesparing mogelijk.

Benieuwd welke olie het beste is voor jouw auto? Vul je kenteken in bij de Motul Oil Selector en ontdek eenvoudig wat de beste olie voor jouw auto is.

Veelgestelde vragen

De keuze tussen 5W30 en 5W40 motorolie hangt af van de specifieke behoeften van je voertuig en de aanbevelingen van de fabrikant. 5W30 heeft een lagere viscositeit en biedt betere prestaties bij koude starts, wat gunstig is in koude klimaten. 5W40 heeft een iets hogere viscositeit en kan daardoor beter geschikt zijn voor warmere omstandigheden en zwaardere belastingen. Het is essentieel om de fabrikantvoorschriften te raadplegen, die meestal de aanbevolen viscositeit specificeren op basis van motortype, klimaat en gebruiksomstandigheden.

Het mengen van 5W30 met 5W40 motorolie is over het algemeen mogelijk. Dit kan echter resulteren in een olie met een viscositeit ergens tussen 5W30 en 5W40, wat mogelijk de prestaties en bescherming kan beïnvloeden. Het wordt aanbevolen om indien mogelijk bij dezelfde viscositeit te blijven zoals aangegeven door de fabrikant om optimale prestaties en bescherming te waarborgen. Het bijmengen kan tijdelijk acceptabel zijn in noodgevallen, maar het is geen lange termijn oplossing.

Bij warm weer is het meestal raadzaam om te kiezen voor een motorolie met een hogere viscositeit, zoals 5W40. De fabrikant bepaalt wat voor viscositeit er gebruikt mag worden. Deze oliën bieden een betere bescherming bij hogere temperaturen omdat ze de viscositeit behouden onder warme omstandigheden en kunnen daardoor beter omgaan met de thermische belasting die optreedt bij hoge temperaturen. Het is echter van cruciaal belang om de aanbevelingen van de fabrikant in de handleiding van je voertuig te raadplegen, omdat de juiste motoroliekeuze ook afhangt van het specifieke motortype en de voertuigvereisten.

Geopende motorolie kan worden bewaard, maar de houdbaarheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals de opslagomstandigheden en de mate van blootstelling aan lucht en vocht. Over het algemeen wordt aanbevolen om geopende motorolie binnen 2 tot 4 jaar te gebruiken, op voorwaarde dat het goed is afgesloten en opgeslagen op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen. Regelmatige inspectie van geopende olie op tekenen van verontreiniging of bederf is ook belangrijk om de kwaliteit te waarborgen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de manier waarop Olieservice Zuid en Rapid Specialty jou en je bedrijf verder kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, we staan je graag te woord.