Welke olie in mijn auto?

Brandt het olielampje, dan moet de motorolie aangevuld worden. Maar als je voor het schap met alle soorten motorolie staat, kan het lastig zijn om de juiste te vinden. Waar moet je op letten bij het kiezen van motorolie? Dus vraag je je af ‘welke olie moet er in mijn auto?’, lees dan dit artikel! Wij leggen je hier uit wat je allemaal aan informatie op de verpakking vindt en welke motorolie geschikt is voor jouw auto.

Wat is de viscositeit van motorolie?

Iedereen heeft weleens 10w40 of 20w50 zien staan op de verpakking van motorolie. Maar wat zeggen deze cijfers en letters? Het gaat over de viscositeit van de olie. Viscositeit is de dikte van de motorolie in warme en koude toestand. Het eerste cijfer gaat over de dikte van de olie in koude toestand. Hoe lager dit cijfer, hoe dunner de olie is bij een koude motor. Het tweede cijfer gaat over de dikte van de olie in warmte toestand. Hoe hoger dit getal, hoe dikker de olie is bij een warme motor.

Dunne olie in een koude motor zorgt ervoor dat deze beter start, terwijl dikke olie in een warme motor ervoor zorgt dat deze het beste gesmeerd blijft.

Welke viscositeit geschikt is voor jouw auto, is afhankelijk van wat de fabrikant van de motor voorschrijft.

Synthetische of minerale motorolie?

Synthetische motorolie wordt ontwikkeld door middel van verschillende chemische processen en wordt meestal gebruikt voor modernere motoren. Minerale motorolie wordt gebruikt voor oudere motoren en wordt ook gefabriceerd op de manier zoals dat destijds ook al werd gedaan. 

Synthetische motorolie:

  • Grootste additievenpakket
  • Verbetert het brandstofverbruik
  • Optimale bescherming van de motor
  • Geschikt voor de moderne motoren

Minerale motorolie:

  • De oorspronkelijke olietype zoals destijds
  • Geschikt voor oudere motoren


Synthetische motorolie is voor de modernere motoren de beste keuze. Heb je een oudere auto, dan kan het zijn dat hier geen synthetische motorolie in kan. Dit heeft vooral te maken met de afdichtingen die gebruikt worden bij oudere motoren.

Additieven in motorolie

Additieven zijn stoffen die worden toegevoegd aan de motorolie om de werking ervan te verbeteren. Deze additieven worden toegevoegd aan de basisolie en zorgen daarmee voor de kwaliteit van de motorolie.
De stoffen hebben verschillende doelen, bijvoorbeeld het opnemen van vuil, het tegengaan van corrosie en het behouden van de smerende eigenschappen van de olie.

De werking van additieven neemt na verloop van tijd af. Verschillende factoren zijn hiervan de oorzaak, zoals lange verversingsintervallen en het rijden van korte afstanden.
Vaak wordt er een bepaalde verversingstermijn voorgeschreven door de fabrikant. Deze interval is gebaseerd op de meest ideale omstandigheden. De ervaring leert dat het voorgeschreven interval vaak te lang is, waardoor de werking van additieven afneemt en de motor op den duur minder goed beschermd is. Dit kan allerlei problemen tot gevolg hebben.

API, ACEA en JASO

De kwaliteit van motorolie wordt gekwalificeerd aan de hand van verschillende normeringen. De meest voorkomende normen zijn: API, JASO en ACEA.

API
API staat voor American Petroleum Institute. Dit is een Amerikaanse organisatie die standaarden ontwikkelt voor de olie- en gasindustrie. Deze normen zijn ontwikkeld voor Amerikaanse auto’s.

ACEA
ACEA zijn normen die door Europese autofabrikanten zijn ontwikkeld. Deze norm kent minimumvereisten waar de motorolie aan moet voldoen. Aanvullend hierop is iedere fabrikant vrij om aanvullende eisen toe te voegen.

JASO
JASO staat voor Japanese Automotive Standards Organisation. Deze norm is voornamelijk gericht op de olieprestaties bij motorfietsen.

Welke motorolie kenteken?

Wil je een richtlijn voor welke motorolie geschikt is voor jouw auto, dan kun je door middel van het invullen van je kenteken hierachter komen. Via de Oil Selector van Motul vind je niet alleen de juiste motorolie, maar ook de remvloeistoef, transmissieolie en koelvloeistof die jouw auto nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Het gebruik van de verkeerde motorolie kan leiden tot verminderde smering, verhoogde wrijving en slijtage van motoronderdelen, verminderde brandstofefficiëntie, oververhitting en zelfs motorschade. De viscositeit en specificaties van de motorolie moeten overeenkomen met de fabrikantvoorschriften om optimale prestaties en bescherming te garanderen. Het negeren van deze specificaties kan resulteren in aanzienlijke motorschade en onnodige reparatiekosten. Voor advies kun je contact met ons opnemen. 

Het wordt over het algemeen afgeraden om twee verschillende soorten motorolie te mengen, omdat dit de viscositeit en eigenschappen van de olie kan veranderen, wat de prestaties en bescherming van de motor kan beïnvloeden. Het is het beste om één type motorolie te gebruiken dat voldoet aan de specificaties van de fabrikant. Als het noodzakelijk is om van oliesoort te veranderen, is het raadzaam om eerst de oude olie volledig af te tappen, motor inwendig te reinigen en de motorolie te verversen met de nieuwe compatibele olie die wordt aanbevolen voor je voertuig. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de manier waarop Olieservice Zuid en Rapid Specialty jou en je bedrijf verder kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, we staan je graag te woord.