Waarom korte stukjes rijden met je auto slecht is voor je motorolie

Waarom korte stukjes rijden met je auto slecht is voor je motorolie

Even boodschappen halen met de auto omdat het regent, je kind naar school brengen, je kent het wel. Maar wist je dat korte stukjes rijden met je auto eigenlijk heel schadelijk is? Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je auto en dan in het bijzonder je motorolie. In deze blog vertellen we je er meer over.

De rol van motorolie

Zonder motorolie is je auto nergens. Niet alleen reinigt het je motor, het smeert en koelt de boel ook. Motorolie speelt een cruciale rol en wel om de volgende redenen: 

  • Smering: Motorolie smeert de bewegende onderdelen van de motor zoals de zuigers, krukas en nokkenas. Dit vermindert wrijving en slijtage, waardoor de levensduur van de motor wordt verlengd.  
  • Koeling: Naast smering helpt motorolie ook bij het afvoeren van warmte van de motoronderdelen. Dit draagt ​​bij aan het voorkomen van oververhitting en het handhaven van een optimale bedrijfstemperatuur. 
  • Reiniging: Motorolie heeft een reinigende werking doordat het vuil, afzettingen en verbrandingsresten opvangt en transporteert naar het oliefilter. Dit helpt bij het verwijderen van schadelijke deeltjes en het schoonhouden van de motor. 
  • Afdichting: Motorolie helpt bij het afdichten van ruimtes tussen bewegende onderdelen zoals zuigerveren en cilinderwanden, om te voorkomen dat verbrandingsgassen de motorolie verontreinigen en om de compressie te behouden. 

Wat gebeurt er als je korte stukjes met je auto rijdt?

Wanneer je regelmatig korte ritten maakt met je auto, heeft dit verschillende effecten op zowel de motor als andere belangrijke systemen van het voertuig. Je hebt het als de bestuurder misschien niet meteen door, maar korte ritten kunnen de levensduur van je auto wel degelijk verlagen en wel om de volgende redenen: 

  1. Onvoldoende opwarming van de motor: De motor bereikt niet de optimale bedrijfstemperatuur, wat kan leiden tot condensatie waardoor vocht in de motorolie terecht komt en de motorolie daardoor een verminderde smering heeft. 
  1. Extra belasting voor remmen en transmissie: Het frequente starten en stoppen veroorzaakt snellere slijtage van de remmen en extra belasting voor de transmissie.
  1. Accuproblemen: De accu krijgt mogelijk niet voldoende tijd om volledig op te laden, wat kan leiden tot verminderde levensduur en startproblemen.
  1. Negatieve impact op uitlaat- en emissiesystemen: Het gebrek aan langere ritten kan leiden tot verminderde brandstofefficiëntie en emissieproblemen door vervuiling.

Gevolgen van korte stukjes rijden in je motorolie

Korte ritten geven je motorolie dus niet de kans om op de optimale bedrijfstemperatuur te komen. Dit kan leiden tot problemen zoals condensatie, brandstofverdunning en sludgevorming in de olie. Deze factoren kunnen de smerende eigenschappen van de olie verminderen en de motorprestaties negatief beïnvloeden. 

Tijdens korte ritten bereikt de motor vaak niet de vereiste temperatuur om vocht en condens uit het oliecircuit te verdampen. Dit vocht kan zich vermengen met de   

motorolie, waardoor het oxidatieproces versnelt en de oliekwaliteit afneemt. Regelmatige olieverversingen kunnen dit probleem helpen verminderen, maar voorkomen is beter dan genezen. 

Brandstofverdunning 

Bij korte ritten heeft de motor vaak geen tijd om volledig op te warmen, waardoor de verbranding niet optimaal is. Dit kan leiden tot onverbrande brandstof die in de motorolie terechtkomt, waardoor de viscositeit van de olie afneemt en de smerende eigenschappen verminderen. Dit kan resulteren in verhoogde motorslijtage en verminderde motorprestaties. 

Sludgevorming                   

Het niet volledig opwarmen van de motor kan ook bijdragen aan sludgevorming in de olie. Dit zijn afzettingen van vuil, roet en andere verontreinigingen die zich ophopen in de motorolie. Sludge kan de oliedoorstroming belemmeren en de werking van met name het carterventilatiesysteem verstoren. Dit kan leiden tot verminderde smering en een toenemende carterdruk, waardoor er een verhoogd olieverbruik van de motor kan ontstaan. 

Om de negatieve effecten van korte ritten op je motorolie te minimaliseren, is het belangrijk om regelmatig langere ritten te maken om de motorolie volledig op te warmen en te laten circuleren. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig olie te verversen, de motor inwendig te reinigen en gebruik te maken van een hoogwaardige motorolie die geschikt is voor jouw voertuig. 

Kwaliteitsolie van Motul

Kies voor de beste zorg voor je motor met kwaliteitsolie van Motul, verkrijgbaar bij Olieservice Zuid. Met Motul motorolie ben je verzekerd van optimale prestaties en bescherming voor je motor 

Veelgestelde vragen

Onder korte stukjes rijden verstaan we ritjes die meestal niet lang genoeg duren om de motor van de auto op zijn optimale bedrijfstemperatuur te brengen. Dit zijn vaak ritten van enkele minuten en veelal korter dan 10 kilometer. Bij dergelijke ritten krijgt de motor niet de kans om volledig warm te draaien, wat kan leiden tot verschillende problemen; zoals onvolledige verbranding van brandstof, verhoogde slijtage en ophoping van vocht in het motorsysteem. 

Ja, je kunt de negatieve effecten van korte ritjes compenseren door regelmatig langere ritten te maken. Langere ritten helpen de motor zijn optimale bedrijfstemperatuur te bereiken; wat zorgt voor een efficiëntere verbranding, betere smering en het verwijderen van vocht en afzettingen binnen het motorsysteem. Dit draagt bij aan een langere levensduur van de motor en betere algehele prestaties van de auto.

Hoe vaak motorolie ververst moet worden, is afhankelijk van verschillende factoren. Doorgaans wordt geadviseerd om na iedere 15.000-20.000 kilometer de motorolie te verversen. Wordt er niet zoveel met de auto gereden, dan is het raadzaam om de olie na een jaar te vervangen. Rijd je vaak korte afstanden met de auto, dan komt de olie niet goed op temperatuur waardoor de kwaliteit van de motorolie afneemt en het oliefilter sneller vies wordt. Het verversingsinterval zal in dit geval korter zijn. 

Ja, verouderde motorolie kan schade aan de motor veroorzaken. Naarmate olie ouder wordt, verliest het zijn smerende eigenschappen wat kan leiden tot slijtage van motoronderdelen. Ook kan het minder effectief worden in het afvoeren van vuil en warmte, wat resulteert in oververhitting en opbouw van schadelijke afzettingen. Dit kan de levensduur van de motor aanzienlijk verkorten en tot dure reparaties leiden.