Olie verversen! Waardoor verbruikt een auto te veel olie?

Het regelmatig verversen van de olie is een essentieel onderdeel van het onderhoud van de motor. Olie is een belangrijk smeermiddel voor verschillende onderdelen in de auto. Het zorgt ervoor dat de motor topprestaties kan leveren, een langere levensduur heeft en in goede conditie blijft. Het op de juiste manier verversen van de olie én het gebruik van de juiste olie zijn dus van levensbelang voor de motor!

Waarom de olie verversen?

Wanneer de olie in een auto niet regelmatig ververst wordt, kan er sludge ontstaan, kunnen filters verstopt raken en kan, in het ergste geval, de motor schade oplopen. Na verloop van tijd kan er slijtage optreden in de motor, zal deze slechter presteren. Dit komt omdat de additieven in de motorolie hun werking beginnen te verliezen.
Zeker als er vaak korte ritten worden gemaakt met een koude motor, is de olie eerder aan verversing toe. De motor kan dan niet vaak genoeg op temperatuur komen, waardoor de motor sneller vervuilt. Daarnaast zal het vochtgehalte in de olie toenemen, wat niet ten goede komt aan de smerende werking.

Waardoor verbruikt een auto olie?

Olieverbruik kan meerdere oorzaken hebben, zowel een mechanisch defect als vervuiling.

Olieverbruik door een mechanisch defect kan alleen verholpen worden door reparatie en herstel van het defect. Het defect kan worden vastgesteld door middel van een endoscopisch onderzoek.
Als het defect vroegtijdig wordt opgespoord, is het vaak nog mogelijk om het met motorreiniging en de juiste olie te verhelpen.

Olieverbruik door vervuiling komt door afzettingen op de cilinderwanden, zuigerveren, carterventilatiesystemen en het uitharden van klepseals.
Bij iedere verbranding komen verbrandingsresten vrij. Dat is niet uit te sluiten. Die verbrandingsresten worden teruggevoerd naar de motor via de EGR en naverbrandingssystemen die in de huidige verbrandingsmotoren zitten. Hierdoor komen er steeds meer verbrandingsresten in de verbrandingskamer. Door blow-by komen deze resten ook tussen de zuigerveren waardoor deze vast gaan zitten. Het gevolg hiervan is dat de zuigers kunnen gaan kantelen waardoor er onherstelbare schade ontstaat aan de cilinderwanden en het olieverbruik toeneemt.

Te veel vervuilde olie in de motor kan zorgen voor schade:

  • De carterdruk kan niet weg met als gevolg lekkage
  • Verstopte EGR-klep en black sludge

Wat zijn oorzaken van te veel olieverbruik?

Versleten zuigerveren
Door gebruik slijten zuigerveren. Hoe verder deze slijten, hoe meer olie er in de verbrandingskamer terecht komt. De motor verbruikt daardoor meer olie. Dit is te herkennen door blauwe rook uit de uitlaat.

Lekkende klepgeleiders
Door afzettingen op de klepstelen lopen deze vaak moeizamer door de klepgeleider. Dit veroorzaakt slijtage en zorgt voor ruimte.
Een klepseal in goede conditie zal tot een bepaalde hoogte een afdichting realiseren, maar als deze uithardt zal de afdichting afnemen en zal er olieverbruik kunnen ontstaan langs deze weg.

Te hoge oliedruk
Een te hoge oliedruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstopte carterventilatie. De druk wordt dan te hoog waardoor er een overduk ontstaat, waardoor er weer teveel olie wordt verbruikt.

Gebruik van verkeerde olie
Er zijn verschillen de soorten olie op de markt. Van dikke tot erg dunne olie. Het toepassen van de juiste olie is maatwerk. Vaak worden standaard adviezen overgenomen, waardoor er lang niet altijd goede olie wordt gebruikt.

Oude motor
Hoe meer kilometers een motor heeft gelopen en afhankelijk van de gebruiksomstadigheden, hoe groter de kans dat er meer olieverbruik ontstaat.

Wat kun je doen tegen hoog olieverbruik?

Ondanks dat olieverbruik voor een groot deel wordt veroorzaakt door slijtage en ouderdom van de motor, is de toename van het verbruik ook deels zelf in de hand te houden.

Rijd de motor altijd warm
De bedrijfstemperatuur van de motor is belangrijk, voordat er prestaties van de motor kunnen worden verwacht.

Ververs de olie tijdig
De olie moet altijd op tijd worden ververst waardoor de motor schoner blijft. Hoe vaak de olie vervangen moet worden, is afhankelijk van het aantal kilometers dat per jaar met de auto gereden wordt. Volg voor het verversen van de olie altijd het advies van de autoleverancier of het garagebedrijf op.de olie te verversen. Als de auto veel stilstaat of korte ritjes maakt, wordt het aanbevolen om minimaal 1 keer per jaar de olie te verversen. Omdat de olie dan niet vaak op de juiste temperatuur komt, is er kans op een hoger vochtgehalte in de olie. Dit kan schade veroorzaken aan de motor.

Gebruik de juiste olie
Zeker de moderne, kleinere motoren zijn erg gevoelig voor het gebruik van de juiste motorolie.

Eerst de motor reinigen!

Nieuwe olie, hoe goed de kwaliteit ook is, zal in een vervuilde motor nooit volledig tot zijn recht komen. Als de nieuwe olie zich mengt met de vervuiling die achter is gebleven in de motor, zal het additievenpakket sneller afgebroken worden, waardoor de beschermende werking van de olie afneemt. Hierdoor wordt de verversingstermijn verkort.

Wil je meer weten over het belang van een schone motor? Lees dan dit blogartikel!

Meer weten?

Wil je meer weten over de manier waarop Olieservice Zuid en Rapid Specialty jou en je bedrijf verder kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, we staan je graag te woord.